Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Περί Κρυσταλλώσεως ΜελιούΤα μικροσωματίδια που περιέχονται στο μέλι μετά την συγκομιδή του από τον μελιτοεξαγωγέα, μπορεί να είναι γύρη, κομματάκια κηρήθρας, κομμάτια μελισσών, κρύσταλλοι κλπ. Αν χρησιμοποιήσουμε φίλτρα με πίεση μικρότερης διαμέτρου των 50 μm, τότε το μέλι χάνει και τα θρεπτικά του συστατικά. Ενώ λοιπόν τα διάφορα κομματάκια μελισσών, και κηρήθρας απομακρύνονται με τα απλά φίλτρα, και το μέλι διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά, είναι φυσικό να κρυσταλλώνει γρηγορότερα.
Για να αποφύγουν την κρυστάλλωση λοιπόν, που ενοχλεί τον «καταναλωτή» των super markets, χρησιμοποιούν τα φίλτρα με πίεση, που αφαιρούν θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μεγαλύτερο χρόνο στη μη κρυστάλλωση του μελιού.
Μια άλλη μέθοδος πιο αποτελεσματική για ένα «λαμπερό μέλι», είναι η θέρμανση. Οι περιεχόμενοι κρύσταλλοι στο μέλι που έχει μόλις συλλεχθεί, δεν είναι ορατοί με το μάτι. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον χρόνο που απαιτείται για την κρυστάλλωση του μελιού. Αν λοιπόν καταστραφούν εξασφαλίζεται για τον πωλητή, το λαμπερό μέλι των ραφιών των super markets.
Η θέρμανση πρέπει να γίνει σε ειδικά μηχανήματα, που επιτυγχάνουν να περνά από συγκεκριμμένο χώρο λεπτή στρώση (φιλμ) μελιού, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου για 1-3 λεπτά και μετά να ψύχεται ταχύτατα (παστερίωση).  Είναι φυσικό ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί εξειδικευμένα μηχανήματα υψηλού κόστους που διαθέτουν μόνο μεγάλες μονάδες τυποποίησης μελιού και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί στο σπίτι ή στο απλό εργαστήριο.
Άλλη μέθοδος καταστροφής των κρυστάλλων είναι με υπερήχους σε ειδικά μηχανήματα η οποία υπερέχει αυτής με την θέρμανση.
Βέβαια αν πάρετε το μέλι σας από τον γνωστό σας μελισσοκόμο, είναι βέβαιο ότι το μέλι του θα κρυσταλλώσει κανονικά, σε κανονικές συνθήκες κι εσείς θα απολαύσετε τα θρεπτικά και ευεργετικά για τον οργανισμό σας, συστατικά του προϊόντος που προσφέρουν οι Μέλισσες. Αν πάλι θέλετε να πάρετε μεγάλες ποσότητες μελιού για τη χρονιά σας και να είναι διαυγές όπως την ημέρα που το αγοράσατε υπάρχει τρόπος.
Το βάζετε σε βάζα του ενός κιλού και αυτά που δεν χρησιμοποιείτε άμεσα τα βάζετε στην κατάψυξη. Το μέλι στην κατάψυξη στερεοποιείται αφού το νερό που περιέχει γίνεται πάγος, και το φαινόμενο της κρυστάλλωσης σταματά. Όταν το βάζο που θα χρειαστείτε το βγάλετε από την κατάψυξη, και αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, γίνεται ρευστό όπως στην αρχική του κατάσταση πριν μπει στον καταψύκτη. Δεν υπάρχει φόβος αύξησης του όγκου του περιεχομένου του βάζου λόγω εισαγωγής του στην κατάψυξη και μετατροπής του περιεχομένου νερού σε πάγο, γιατί το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επίσης το μέλι δεν υφίσταται ποιοτική υποβάθμιση στην κατάψυξη, όπως συμβαίνει με άλλα φαγώσιμα (κρέατα, λαχανικά), αφού δεν έχει κυτταρικές μεμβράνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μέθοδος Παρασκευής Γυρεόπιττας (Υποκατάστατο Γύρης)

Από άρθρο της κυρίας Γούναρη Χειρισμοί Μελισσοκομικοί!